HÁZI HANGSTUDIÓ


Menü

HOME


ELŐERŐSÍTŐK


KORREKCIÓS ÁRAMKÖRÖK


VÉGERŐSÍTŐK


TÁPEGYSÉGEK


SEGÉDÁRAMKÖRÖK


PARTNERLINKEKtda2005
Hirdetés

KORREKCIÓS ÁRAMKÖRÖKIdőnként szükség van a hangfrekvenciás jelek kisebb-nagyobb módosítására.
Ide tartoznak a szintillesztési feladatok, a dinamikatartomány kívánt szintre való módosítása, zaj és egyéb szűrések, a hangszíntartomány beállítása, és sok más korrekciós feladat.
A mai napig sokan hallgatnak bakelitlemezeket, ám nem minden erősítő tudja megfelelően kezelni a hangszedők dinamikában és átviteli tarttományban módosított jeleit. Erre a célra fejlesztették ki a korrektorokat.
A nem megfelő akusztikus környezet és a kisméretű hangsugárzók indokolják a hangszínszabályzók más néven "equalizerek" használatát. Hangfrekvenciás korrekció az egyszerű keverés is. És még sorolhatnám a visszhangosítástól kezdve a legkülönbözőbb torzítókig.


A legegyszerűbb aktív hangkeverő.
Ez az egyszerű mindössze 1 tranzisztorral működő keverő megépíthető több csatornásra, és persze sztereo kivitelben is. Erősítése egységnyi, tehát a be és kimenőjel szintje azonos.


keverő


Ez a keverő már minden bemeneten tartalmaz tranzisztort, így a szintszabályzó potméterek nem húzzák el egymást, a kimenet pedig jól terhelhető kis impedanciával is.


keverő


Műveleti erősítővel megvalósított keverő. Az IC bátran helyettesíthető TL071, TL081, vagy más kiszajú típussal. Sztereo kivitelben érdemesebb lehet 747, TL072 vagy hasonló egy tokon belül 2 műveleti erősítőt tartalmazó IC-t beépíteni.


keverő


Integrált áramkörös dinamikakompresszor.


dinamikakompresszor


Egy másik dinamikakompresszor.


dinamikakompresszor


RIAA korrektor.
Nagyon fontos a jó minőségű zajszegény és nagy bemeneti ellenállású integrált áramkör használata.


RIAA korrektor


Sztereo kivitelű RIAA korrektor, kiváló paraméterekkel.


RIAA korrektor


3 sávos hangszínszabályzó.
Egyszerű és olcsón megépíthető áramkör, mely használhatósága mellett meg kell említeni, hogy a potméterek szélső állásban kissé "elhúzzák" egymást.


hangszínszabályzó


Hangerő, hangszín és balansz szabályzó
Az egyetlen sztereo IC köré épülő áramkör fő erényei közé tartozik, hogy nem kell méregdrága sztereo potenciométerekkel vesződnünk. Persze a minimális alkatrészigény sem utolsó...


hangszínszabályzóOldal tetejére

created by Morgo - 2009