HÁZI HANGSTUDIÓ


Menü

HOME


ELŐERŐSÍTŐK


KORREKCIÓS ÁRAMKÖRÖK


VÉGERŐSÍTŐK


TÁPEGYSÉGEK


SEGÉDÁRAMKÖRÖK


PARTNERLINKEKtda2005
Hirdetés

KISJELŰ ERŐSÍTŐK


A kisjelű erősítők elsődleges feladata a mikrofonok, hangszedők és egyéb néhány mV feszültséget előállító eszközök jelének jól kezelhető szintre történő erősítése. Ezen feszültségek szintje gyakran alig haladja meg néhány alkatrész saját zaját. Éppen ezért fontos a jó minőségű, kis zajú eszözök használata megfelelő kapcsolási elrendezésben, és a megfelelően szűrt tápfeszültség, és a lehető legrövidebb árnyékolt vezetékek használata.
Na de lássuk a kapcsolásokat.


Elektretmikrofon-erősítő.
Igen kis méretben megépíthető, én több példányt SMD alkatrészekkel raktam össze, és nagyon szép hangot produkál néhány elektret-patronnal. Az Rm=1.2k ellenállás pontos értékének meghatározásához érdemes először trimmert beforrasztani, és azzal megkeresni a legjobb hangzást. A 470k cseréje magasabb feszültségeknél válhat szükségessé, a 10-100n kondenzátor pedig a túlzott magashang átvitelét akadályozza meg. Akár el is hagyható.
A táp akár 12-24 V-ig is emelhető. Az Rm elhagyásával más célokra is alkalmas.


mikrofonerősítő


Általános célokra használható előerősítő.
A P1-gyel széles határok között beállítható a fokozat erősítése. T1 pozíciójában mindenképp valamilyen kis zajú tranzisztort alkalmazzunk. Mivel a kimenete jól terhelhető, így akár vonalerősítőnek, vagy fejhallgató meghajtására is alkalmas lehet.


előerősítő
Univerzális előerősítő 3 tranzisztorral.
Mint az előző kapcsolás, ez is jó minőséget biztosít, és általános célokra használható.

előerősítőbeültetésnyákterv
Sztereo mikrofonerősítő.
Dinamikus mikrofonokhoz illeszkedik az alábbi sztereo erősítő, de természetesen monoban is megépíthető. A tranzisztorok feltétlenül "C" jelzésű kis zajú típusok legyenek.

nyákterv


Oldal tetejére

created by Morgo - 2009